Grizzly's

maandag 13 juli 2009

SEO - ZoekMachine Optimalisatie

Geld Verdienen Online

In mijn laatste blog post heb ik verteld hoe ik met success 1000 euro met AdWords advertenties omgezet heb in 3 cent in AdSense opbrengsten. Zie Online Geld Verdienen.

Met mijn voortdurende zoektocht om de best geld verdienende loser te worden op het internet heb ik genadig geprobeerd uit te leggen hoe SEO in elkaar zit zodat jij je geld in de knip kan houden maar toch nog steeds genaaid kan voelen net als ik. Laatste keer vermelde ik dat artikelen schrijven de beste manier is om gratis verkeer naar je website te krijgen. Dit is waar voor twee redenen; mensen die jouw artikelen lezen kunnen via de link die je onder aan de artikel achterlaat, op jouw website komen. Ten tweede is het zo dat andere webmasters artikelen kopieren (jaja luie webmasters zijn er ook die zelf geen content genereren, maar let op; dit werkt in de meeste gevallen juist positief voor jouw, ik zal vertellen waarom) en daar nog steeds de link naar jouw website in laten staan. Dit levert jouw ten eerste al meer backlinks op en ten tweede genereer je er ook nog bezoekers mee.

Zeg mij maar na: Backlinks zijn goed!.. onthoud dit. Backlinks zijn de Holy Grail (nog belangrijker dan content - maak alleen nieuwe content als je nieuwe keywords wilt optimalizeren) van rijk worden van het internet. Geloof me, zonder bezoekers is de kans 100 op 100 dat je geen geld zal maken. Als je mijn eerste blog post hebt gelezen zal je begrijpen waarom. Laat me het uitleggen...

Denk aan het internet dat er 3 piramiden van Giza zijn. En omdat ik te lui ben om de echte namen op te zoeken noem ik ze wel Klaas, Piet en Jan. Klaas is de kleinste en stelt MSN.com voor (nu Bing trouwens), Piet is de middel grootste en stelt Yahoo.com voor. De laatste en grootste piramide is Jan en die stelt Google voor. Jouw taak is nu om de drie piramides te beklimmen met jouw website. MSN.com is vrij makkelijk, Yahoo.com is moeilijker - maar nog steeds goed mogelijk. Google is daarentegen een goede hel met keywords waarin veel competitie is. Als je je website nummer 1 voor een bepaald keyword staat in MSN.com dan kan je wel een paar bezoekers per dag verwachten. Dit is natuurlijk verschilland per keyword term, en ligt eraan hoe populair een bepaald keyword term is. Als je term "Geld Verdienen" is dan zal je waarschijnlijk veel bezoekers trekken en een redelijk inkomen kunnen maken. Als je zoekterm "How to turn water into gold" is dan kan je beter een nieuwe carrière zoeken. Als je het voor elkaar krijgt om op de nummer 1 plek bij Yahoo te staan, kun je zeker honderden bezoekers per dag verwachten. Natuurlijk verscheelt dit weer per keyword phrase. In tegenstelling tot Yahoo en MSN kan je met Google duizenden en duizenden bezoekers genereren mits je voor een populaire zoekterm ranked zoals "schoenen". En dan kan je beter ook maar je Server provider bellen want je website's bandwidth zal waarschijnlijk breken en overloaden. (je kan ook maar direct een nieuwe buitenlandse bankrekening aanmaken want je zal waarschijnlijk stinkend rijk worden)

Het is van belang om in alle 3 de zoekmachines nummer 1 te staan als je geld online wilt verdienen. Het belangrijkste van dit is te snappen dat deze 3 zoekmachines het internet is. Zonder deze 3 zal waarschijnlijk het internet platvallen (bedenk maar is of je wat kan opzoeken zonder ook maar 1 zoekmachine).
Let wel op dat je maar alleen moet richten op deze 3 zoekmachines want alle andere miljoenen die leveren maar maximaal 1% van alle zoekqueries op voor het internet, daarintegen levert Google 50-70%. Yahoo zit rond de 20% en MSN 10%.

Dus wat heeft dit te maken met backlinks? Nou in de goede oude tijd kon je een website maken over schoenen en heel veel artikelen schrijven en publiceren. Google had je dan geindexeerd en als mensen een zoekquery zoals 'Ik wil tonnen en tonnen met geld met van mensen die ik niet ken' uitvoerde zou Google een resultaat tonen waarin sites werden getoond die 'knettergek' en 'tonnen en tonnen' in de meta tags hadden staan. Als je niet weet wat meta tags zijn, kun je iedere computer geek van 20 en ouder vragen wat dat zijn, of Google het.

Meta tags zijn onrelevant deze dagen. Want de mensen die snel rijk wilden worden hebben deze techniek misbruikt. Wat ze deden was gewoon zoveel mogelijk meta tags invoeren die ze konden bedenken. En dit resulteerde dan dat Google die website zag als relevante zoekresultaat voor de mensen. Het probleem was dat die webmasters geen enkele bedoeling hadden om goede content te hebben die de mensen hielpen, nee daarintegen was content alleen bedoeld om de bezoekers om te zetten in AdSense clicks of affiliate producten. Mensen begonnen te klagen bij Google en dit was erg voor Google, want zij hebben een reputatie dat ze beste resultaten aan de mensen willen zien die gebruik maken van de zoekmachine. Dus werd het weer tijd om de algoritme te veranderen.

Dus nu snap je wel wat er gebeurde, de meta tags werden geschrapt voor het ranken van websites. (het leuke is dat Yahoo en MSN toch nog steeds een beetje gewicht hieraan geven bij de zoekresultaten). Ik zal ook moeten melden dat bijna niemand weet hoe de algoritmes in elkaar zitten, behalve dan de breinen erachter. De machines die deze informatie behouden zijn nog beter bewaakt dan het Witte Huis.

Back links en Geld Verdienen

Google besloot dat het websites moest ranken op basis van 'stemmen' die naar een webpage linken. De meer stemmen je had des de belangrijker (read: meer autoriteit je had) leek je in de ogen van Google. Laten we zeggen dat je bijvoorbeeld 1000 backlinks had voor je website en je zat met je main keywords in een competitie met 1.000.000 andere websites. Als geen van alle backlinks had (zeer onwaarschijnlijk) dan was de kans groot dat je op de eerste pagina stond.

Het probleem met deze methode is dat de mensen die eerst de meta tags misbruikte nu overstapte naar deze methode (het algoritme was weer gebroken) en duizenden tot tienduizenden backlinks bouwde naar hun website. Het maakte niet uit of ze relevant waren maar elke backlink woog even zwaar. Er ontstonden zelfs websites die duizenden backlinks verkochten. Quantiteit was het woord van de dag.

Google was hier niet blij mee. Ze besloten dat je hoger geranked zou worden voor relevante backlinks en niet de hoeveelheid backlinks die je had. Integendeel, als het erop leek dat je link farms of black hat technieken gebruikte dan werd je ranking direct teruggeschroefd. (ik zal white hat/black hat technieken in de volgende artikelen uitleggen). Geen probleem zeiden de internet guru's, en wat deden ze? Ze maakten duizenden blogs en sites die nutteloze informatie bevatten, maar wel keyword geoptimaliseerd. Al die blogs en sites hadden backlinks naar hun "money website" en Presto! Ze hadden duizenden relevante backlinks. Hoe deden ze het? Websites verkochten links, maar bovenal was er software in de maak die dat automatisch voor hun deden met maar een klik op de muis. Ze hadden ook software die forum posts maakten en guest books signde alleen om hun links achter te laten.
Het resultaat hiervan is te onderaan en bij registratie paginas, dat mooie rechthoekje met een verificatie image waar je precies de tekst moet overschrijven. Je kan al die spammers bedanken voor dat :)

En om dat op te lossen heeft Google alweer zijn algoritmes aangepast... het blijft een gevecht tussen de blackhatters en Google. Om nu een goede ranking en page rank te krijgen moet je niet alleen relevante backlinks hebben, maar ook een tijd wachten zodat je uit de Google 'sandbox' komt. Dit levert op termijn ook op dat je meer autoriteit krijgt.

Page Rank

Page rank is een soort scoring's systeem van Google om aan te geven hoe belangrijk zij een pagina of website vinden. De schaal gaat van 0 tot en met 10, waarvan 10 de hoogst mogelijke haalbare score is (de Amerikaanse .gov website heeft een PR van 10, bijna niemand anders of normale website kunnen ooit PR10 krijgen). Een website met PR0 is een website die geen enkele waarde heeft voor Google omdat niemand naar die ene website linkt. Hetzelfde geldt dat als je 1000 links van PR0 websites krijgt je waarschijnlijk ook niet een hogere PR ontvangt. Het is zo dat je progressief meer PR krijgt naarmate je links van PR5+ krijgt. Een link van een website met een PR3 rating geeft minder autoriteit van een link van een website met PR7.

Een van de belangrijkste backlinks die er zijn, komen van .edu of .gov websites. Als die een hoge PR hebben en naar jouw website linken, zal je een hoge ranking hebben in de zoekresultaten. Maar als je gewoon een paar honderd backlinks hebt en daarvan minimaal 15% een PR3 of hoger heeft dan zit het wel snor voor de meeste 'niches' of keywords.

Ok er is nog veel meer te vertellen over backlinks en pagerank etc. en hoe dit de laatste jaren is geevolueerd tot wat het nu is. Maar ik denk dat ik daar nog wel wat dieper in kan gaan in de volgende artikelen.

Cheers,

Husky

1 opmerking:

marco zei

Goeie info ook al is het wat verouderd... maar weer wat van opgestoken thanks!!

Marco

https://www.hoeverdienjegeldmeteenwebsite.com

Een reactie posten

Contact informatie

Heb je vragen over de content op de pagina of de hele blog?
Om contact met me op te nemen kun je een email sturen naar Grizzly en ik zal proberen die zo spoedig mogelijk te antwoorden.