Grizzly's

vrijdag 17 juli 2009

Geld Verdienen Met Bloggen - Les 2

Het Basis concept van Bloggen

Voor degene die pas net op mijn blog zijn gearriveerd, ik ben bezig met een serie posts over Geld Verdienen met Bloggen. (klik de link voor de eerste les)

Het doel van deze lessen is om je te leren hoe je een vaste ondergrond aanlegt om via het internet geld, passief en betrouwbaar, te verdienen. De meeste van jullie willen wel iets online doen, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Zoals ik in de eerste les hebt verteld is starten met een blog de beste manier. Waarom? Simpel.. blogs zijn gratis (yay Nederlanders!) en zijn bovenal een perfecte manier om te leren hoe online marketing in elkaar zit zonder ook maar een cent te besteden. Begin met een blog en leer hoe je het kan aanpassen met gebruik van SEO (zoekmachine optimalisatie) technieken die ik je zal leren. Uiteindelijk is het doel om geindexeerd te zijn in Google. Als je dit op de juiste manier doet, zal Google vanzelf bezoekers naar je toe sturen. Hoe lang dit duurt? Het ligt aan vele factoren wanneer een site wordt opgenomen in Google, maar naar mijn ervaring wordt ik meestal geindexed binnen 3 dagen tot 1 week. (er zijn zelfs manieren om je blog binnen 10 minuten geindexed te krijgen - maar dat is waardeloos als je geen content hebt).

Voordat we verder gaan met de les wil ik eerst iets duidelijk maken over wat we precies willen bereiken.

Indexing: Deze term verwijst naar de zoekmachines. Weten de zoekmachines dat je website bestaat? Als het zo blijkt, dan ben je wel geindexed. Hoe kan je dat nachecken? Gewoon door dit in te typen:

site:jouwblognaam.blogspot.com

Verander "jouwblognaam" met je eigen naam. Als Google niets teruglevert dan betekend dat je niet bent geindexeerd.

Er zijn miljoenen zoekmachines, maar we zijn alleen geinterreseerd in de top 3; Google, Yahoo en MSN. Met deze drie zoekmachines word zeker 90% van alle zoekopdrachten op het internet uitgevoerd, met Google als de grootste. Dus het is belangrijk om je daar op te richten, zeker als het gaat om online geld te verdienen.

Als je bijvoorbeeld naar Google gaat en intypt: "Online Geld Verdienen" zal die door zijn database spitten en alle pagina's die relevant zijn aan je query terugkeren op je webbrowser, maar natuurlijk alleen degene die geindexeerd zijn door de Google spiders. Google doorzoekt iedere minuut van de dag meer webpagina's dan hier in Nederland aan inwoners zijn.

De breinen aan de zoekmachine bij Google hebben zulke ingewikkelde algoritmes bedacht die bijna niet te kraken zijn. Ze veranderen ook verdurend de code ervan zodat internet marketers die zoekresultaten niet kunnen misbruiken. Er is wel wat bekend hoe je aan de top kan komen te staan. De factoren die daarvoor afhankelijk zijn, zijn bijvoorbeeld: pagina content, de leeftijd van de website, keywords, volume van unieke content, page rank en als belangrijkste de backlinks.

Laten we de factoren even langsgaan zodat je weet waar ik het over hebt.

Pagina Content

Als je snel geindexeerd wilt worden, moet je Google unieke content geven - dus schrijf artikelen die orgineel zijn en Google zal van je houden! Als je copy paste van andere websites zullen die pagina's waar je het op doet of blog posts nooit geindext worden. Plus kan je een boete voorgelegd krijgen voor het kopieren van Copyright protected content. Niet aan te bevelen dus.

De leeftijd van de website

De ouder de website, des de beter en meer autoritair gezien in de ogen van Google. Ontelbaar veel spam sites zijn meestal geregistreerd voor maar 1 jaar en krijgen dus niet de volle aandacht van Google. Dit doen ze alleen om de spam blogs van de rankings te schoppen, als je een blog hebt van een paar dagen oud kan je niet verwachten dat je zomaar op nummer 1 staat, laat staan de eerste pagina. (je kan zelfs in de Google Sandbox komen - ook weer een zo'n fenomeen - waar ik later wel zal op ingaan)

Keywords

De term keyword verwijst simpelweg naar de topic van je blog, zeg maar in 1 woord waar je blog over gaat. Deze keywords worden meestal ook als catogeriën gezien. Stel nou dat ik bijvoorbeeld naar informatie over schoenen zou zoeken, dan zou ik intypen: "schoenen" en Google komt dan met een lijst terug met de meest gerelateerde sites over schoenen. Google gebruikt keywords om zijn zoekresultaten te maken. Als je een website zou hebben die schoenen bespreekt in blog posts bijvoorbeeld, en als je die keyword schoenen maar genoeg gebruikt (niet teveel - dan werkt het juist tegen je) dan zal Google naar alle waarschijnlijk denken dat je website over schoenen gaan. Als je de keyword schoenen maar eenmalig gebruikt en de rest van de blog post schrijf je over verjaardagskaarten dan denkt Google juist dat je site over verjaardagskaarten gaat en zal je niet indexeren voor schoenen.

Keywords zijn uitermate belangrijk om je website in de juiste categorie te krijgen. Als je een blog start waarop je schoenen gaat verkopen, moet er zeker van zijn dat de zoekmachines ook daadwerkelijk weten waar je website over gaat. Hoe je dit voor elkaar krijgt?
Gebruik je hoofd keyword in je blog titel, description, blog post titels en sproei er een paar door in je blog posts zelf. Dat zal genoeg moeten zijn. Let wel op dat je het niet overdrijft, want anders wordt je als een spam blog gemarkeerd en zullen je pagina's uit de index worden gehaald.
De vuistregel is dat je je keyword max 6 tot 7 keer per honderd woorden mag gebruiken (en dat de keyword dichtheid van de hele artikel niet meer is als 6 tot 7%).

Volume van Uniek Content

Des te meer pagina's je produceert, des te beter. Zoekmachines houden van content. Als je content blijft toevoegen aan je blog, dan zal Google je vaker je website crawlen en zullen de pagina's vaker terugkomen voor queries die mensen intypen in zoekmachines. Waarom? Bekijk het op deze manier. Als je maar 1 artikel schrijft over een onderwerp, hoeveel informatie kan je geven in 300 tot 400 woorden? Een beetje, maar je laat nog een hoop belangrijke informatie achter. Neem nou die schoenen voorbeeld van net. Als ik daarover een blog zal beginnen, dan zal mijn eerste artikel te maken hebben met de geschiedenis van schoenen en waar je ze kan kopen. Dit is perfect omdat ik nu in de lijst van Google word gezet, zodra iemand zoekt naar "schoenen", "geschiedenis van schoenen" en "schoenen kopen". Het probleem is dat ik dan niet geindexed ben als iemand zoekt: "typen schoenen" of "hoe verwijder je stank van schoenen" of "schoenen en kleuren". Ga je nu het plaatje zien? Geef de zoekmachines zoveel mogelijk informatie. Als mijn blog uiteindelijk duizenden artikelen bevat over alles wat er te weten is over schoenen, dan is je blog te zien bij iedere zoekopdracht in Google over schoenen. De meer traffic je genereer met die artikelen die je kan omtoveren in AdSense kliks.

Note: ik heb de keyword schoenen zovaak gebruikt in dit artikel dat Google waarschijnlijk denkt dat dit artikel over schoenen gaat en wordt daat waarschijnlijk ook voor geindexed - dus excuses voor diegene die op mijn geld verdienen blog komen op zoek naar informatie over schoenen.

Page Rank en Back Links

Page rank is relatief gelijk aan de hoeveelheid back links die je naar je website toekrijgt. Om de kalveren tussen de koeien te scheiden heeft Google een page rank systeem ingevoerd om te bepalen hoe belangrijk jouw pagina's zijn. Bijvoorbeeld, als je de eerste les hebt gevolgd dan heb je nu een blogspot.com blog gemaakt. Als het goed is heb je in ieder geval 1 of meer posts met keyword rich content. (een voorbeeld is mijn scuba diving tips blog). Als je nog geen links hebt gebouwd in de tussentijd is het vrijwel zeker dat je nog niet bent geindexeerd door Google voor welke topic je ook gekozen hebt. Ook al zou je erin staan, sta je waarschijnlijk ver diep in de zoek pagina's voor jouw keyword queries. Misschien zal je dan op een verdwaalde bezoeker stuiten die bij toeval op je link klikte op pagina 8 van de zoekresultaten. De meeste mensen zoeken toch niet verder dan pagina 2 of 3 dus als je verder dan dat staat, is dat niet ideaal. Ideaal is natuurlijk als je op de eerste pagina staat, of nog beter, bovenaan. Om op de eerste pagina te komen, heb je backlinks nodig. Page rank is niet echt zo waardevol deze dagen, maar wordt nog wel gebruikt voor de rankings. Alleen de pagina's die Google belangrijk denkt te vinden komen op de eerste pagina.

Laat me dit verder uitleggen.

Elke website heeft een ranking van 0 tot 10. Des te hoger het nummer is, des te belangrijker is de pagina in de ogen van Google. Als je een site hebt die 10 heeft sta je gegarandeerd op de nummer 1 plek, sites die page rank 10 hebben zijn Google zelf en het Amerikaanse .gov website. De blog die jij hebt opgezet heeft een ranking van 0, waar iedere website mee begint. De content en de leeftijd van je website zal je ranking langzaam verhogen. Als je niets anders doet dan unieke content posten, dan zal je waarschijnlijk een rank hebben van 2 binnen een jaar van nu, misschien sneller. Een rank van 2 zal je niet veel bezoekers geven. Hoe kan je dit process versnellen? Simpel... haal back links binnen, en veel van het.

Back Links

Wat zijn back links? Dat zijn links op andere websites/blogs/forums/directories die naar jouw URL toewijzen. In andere woorden, dat zijn klikbare links naar jouw website (genoemd: hypertext). De theorie is dat de meer sites naar jouw toelinken, de belangrijker jouw site wordt. Dit is logisch. Als andere sites bezoekers naar je toe sturen, lijk je meer autoriteit te hebben in de ogen van Google in die specifieke niche (topic). Dit resulteerd dus in een hogere ranking in Google en automatisch ook een hogere page rank. Des te hoger je page rank, des te hoger wordt je ook geranked in Google. Er zijn soms uitzonderingen hierop maar dat is korst voor later.

Er zijn hier regels voor, de back links doen alleen goed voor je als ze komen van relevante websites. Als je website gaat over honden en je krijgt links van dieren sites dan is dat geweldig. Als je links krijgt van bijvoorbeeld mijn blog dan zal dat waarschijnlijk niets voor je doen omdat Google die links negeert omdat die in geen enkel opzicht gerelateerd zijn aan dieren met mijn geld verdienen.

Wat nog belangrijker is, is de page rank van de websites die naar jouw linken. Als je honderd links krijgt van dierenwinkel sites naar jouw dieren site, maar al de links zijn page rank 0 zul je waarschijnlijk wel nummer 1 of 2 staan (denk aan competitie in de keywords). Hetzelfde geldt als je maar 10 links krijgt van page rank 5, zal je zeker ook zo hoog scoren. Als je dan een link krijgt van een page rank 7 website, zal dat hetzelfde doen als de twee hierboven. Dus let op: des te hoger de page rank, des te minder links heb je nodig om hoger te ranken. Het gewicht wat op de links baseerd is progressief hoger naarmate je page rank (PR) 3 of hoger krijgt.

Note: Je kan duizenden links krijgen van onrelevante websites, maar dat zal niet veel goeds voor je doen. Ik meldt dit om je te waarschuwen voor link exchanges of link farms. Deze typen links werkten in het verleden, maar worden nu gestraft door Google.

Nog 1 ding. Je zal meer profijt hebben bij "one way backlinks" wat links zijn naar je website, maar je linked niet terug naar die website die naar jouw linked. Als je dat wel doet is het een two way link die lijkt op een link exchange en dus gevaarlijk is. De uitzondering is is dat die ander misschien een hogere PR heeft. Let op als je wilt linken naar hogere PR sites om hun aandacht te trekken - ze hebben geen profijt van links van lagere PR sites (weinig althans). Ze zullen niet teruglinken tenzij zij er baadt bij hebben. Het klinkt misschien egoïstisch maar zo is het leven van een webmaster. One way links zijn het beste omdat Google ze zien als bevestiging van jouw belang in de zoekmachines, ie. andere sites denken jouw belangrijk genoeg te vinden om een link te geven zonder er eentje terug te krijgen.

Het goede nieuws is dat het makkelijk is om vele relevante backlinks te krijgen. Ik zal daar later een blog post over schrijven.

De Google Sandbox

Nog 1 laatste - laatste ding. Ze zal or zal niet gehoord hebben over het "sandbox effect" van Google's algoritmes. Als het op Google aankomt weet niemand het hele verhaal over hoe ze hun systeem in elkaar hebben zitten. Een van de meest bizarre programma's die zij gebruiken is de zandbox, een systeem wat jouw site van de zoeklijst afhoudt voor een bepaalde periode. Dit is bedoeld om spam sites tegen te gaan, die te snel links opbouwen. Een nieuwe site kan zelfs maanden in de zandbox zitten en nooit in de Google zoekresultaten verschijnen, zelfs als die kwaliteit links opbouwd samen met uniek content. En dan opeens op een dag van je je site in Google zoekresultaten uit het niets. Dit is the sandbox effect.

Ik heb verschillende goede sites gehad die allemaal in de Google sandbox zaten voor meerdere maanden. Echt extreem irritant, want je mist een hoop bezoekers en dus ook inkomsten. Maar ik ben eraan gewend geraakt en heb nu geduld ontwikkelt om te wachten met elke site die ik maak. Het punt is dat je gewoon links dan doorbouwen en unieke content kan toevoegen. Op een dag zal Google je vanzelf weer toevoegen aan zijn database, en op die dag zal je direct hoog in de zoekresultaten staan. De blog die je nu leest kosten 3 dagen om geindexeerd te worden, hoewel hij nog niet ranked voor "geld verdienen" bouw ik gewoon links door samen met kwaliteit content. Ik pass een speciale linkbuilding strategie op voor deze blog om te kijken hoe dat gaat uitpakken de komende maand en we zullen zien of ik direct op de eerste pagina komt te staan voor geld verdienen.
Oh, het is normaal om eerder geindexeerd te worden door MSN en Yahoo, lang voordat je in Google staat.

De websites die nu op de top staan zijn websites die weer producten verkopen en daar baal ik echt van, ik wil hier gratis mijn tips aanbieden om jouw gratis en voor niets online een zakcentje te verdienen, en als je het goed doet zelfs een goed inkomen. Link builden houdt ik echt voor een nieuwe post die binnen enkele dagen hierop te lezen is, want ik moet nu toch echt deze gaan afronden want hij wordt een beetje lang ;)

OK dus ik heb nu de achtergrond verteld van hoe een site in Google krijgt en hoe de rankings in elkaar zitten. Maar deze post is ook bedoeld om de volgende les aan je te leren voor online geld verdienen.

Voor vandaag (je had het al geraden als je de vorige les hebt gevolgd): schrijf een artikel over jouw blog's topic en post die.

De regels:
  • Probeer zeker 400 woorden te schrijven.
  • Gebruik je keyword 24 keer verspreidt in het hele artikel.
  • Gebruik je keyword als post titel (met nog wat extra's erbij).
  • Gebruik je keyword in de eerste zin.
  • Gebruik je keyword in de laatste zin.
  • Probeer je keyword minstens 1 keer in bold te zetten - een ondertitel zoals ik meestal doe onder de post titel is een goede manier.
Post het artikel op je blog.

Als je dat gedaan hebt, ga je naar GoArticles.com

Selecteer Submit/Edit an Article

Als je nog geen lid bent bij GoArticles.com (het is gratis) dan moet je een account maken. En als je dat gedaan hebt moet je een nieuwe artikel starten daar, rustig maar je hoeft er niet een opnieuw te schrijven. Wat ik wil dat je doet is synoniemen voor woorden te gebruiken en vervangen. Laat je keywords staan en vervang een paar woorden zodat het een nieuw artikel lijkt in de ogen van Google. Synoniemen zijn woorden die hetzelfde betekenen als het orginele woord. Bijvoorbeeld: "Nieuw" is een synoniem voor "Orgineel" (sorry als ik je intelligentie bespot maar sommige mensen weten dit gewoon niet)

Ik vraag je dit omdat je dan twee artikelen hebt die hetzelfde zeggen, maar anders zijn geschreven. Post de tweede artikel op GoArticles.com. (het is echt makkelijk, gratis en de site legt uit hoe het moet)

Note: na het posten van de eerste geld verdienen met blogs les 1 heb ik die opnieuw en aangepast op GoArticles gepubliceerd. Je kan het tweede artikel daar lezen en vergelijken. Hier is het artikel: Geld Verdienen op het internet.

Als Google "duplicate" (betekent: dubbele/identieke) artikelen vindt, zal deze pagina niet geindexeerd worden in de Google database. Dit is erg omdat je dan geen profijt hebt van de link die op de artikel naar jouw website staat. De GoArticles.com artikelen is 1 van de miljoenen websites waar je makkelijk back links kan halen, en nog een redelijk goede ook - mits je nog wat links ernaar toe creeërt.

Voordat je het artikel op GoArticles plaatst wil ik je eerst leren hoe je je back link kan "embedden" (invoegen) in het artikel. Ik zal dit aan de hand doen van mijn eigen artikel, omdat dat het wat makkelijker om te begrijpen maakt. Mijn keyword is "Geld Verdienen".

Wat ik dus doe voor zo'n artikel is om een titel te nemen waar de keyword in zit, zoals je ziet is het "Geld Verdienen op het internet". Je kan ook meer keywords toevoegen, maar dat die spaar ik wel voor latere artikelen. Ten eerste moet je in de eerste zin het keyword hebben staan, evenals de laatste zin.

Ik zal je nu laten zien hoe HTML linken werkt:

(note: voordat je dit leest moet je vast weten dat ik bij elke 'tag' een sterretje * heb bijgezet, die hoort er niet bij maar ik kan het je niet anders laten zien omdat Blogger het automatisch omzet in code)

Wat je doet is simpelweg met de <*a> tag werken. Tags werken door ze te openen en te sluiten en iedere tag heeft een <>. Om een tag te sluiten gebruik je de orginele tag samen met een slashback. Om een <*a> tag te sluiten moet je dus <*/a> gebruiken. De <*a> tag stelt een link voor voor. Dus alles wat ik nu tussen de <*a><*/a> tags zet zal nu de 'anchor tekst' worden die we gaan gebruiken voor onze keywords, in mijn geval geld verdienen. Nu is het zo dat je wel een link naar je website moet toevoegen, anders is het compleet waardeloos. Dus als ik een link naar mijn website wilt maken op andere websites moet ik dit typen:

<*a href="http://geldverdienenonlinevoorbeginners.blogspot.com/"> Geld Verdienen <*/a>

(Vergeet niet de sterretjes weg te halen en je eigen domain neer te zetten + anchor tekst)

Zie je hoe die hypertext link is opgebouwd? Ik begon met het openen van de link, daarna in dezelfde eerste tag nog een href neerzetten met een = teken gevolgd door een aanhalingstekens en met mijn URL erin. En de link samen met de <*a> tag word na de link gesloten door een > teken. Daarna komt de anchor tekst die extreem belangrijk is als je voor die keywords wilt ranken.

Als ik dit omtover tot echte HTML code zit dit er zo uit: Geld Verdienen ga met je muis op de link staan en kijk linksonder van de browser dat die naar mijn homepagina toe is gelinked.

Dus nu moet je het in praktijk gaan brengen met het artikel zelf, stop je keyword erbij en de link naar de homepagina van je blog. Doe dit direct in de eerste zin van het artikel en de auteurs box aan het einde van het artikel. Dit is om te voorkomen dat je artikel wordt gedownload en ergens anders op een website wordt gezet zonder een back link naar jouw blog. Vooral in de eerste zin omdat andere webmasters alleen de eerste paar zinnen op zijn site zet en de rest met "click to read more" link heeft naar het artikel. Als je je link in de eerste paar regels zet, kopieert hij de link ook nog is mee, wat ook weer als een back link naar jouw toe geldt.

Als je het nog niet doorhad, dit is een van de beste manieren om one way backlinks te maken. De goeie links! Ze zal verbaasd zijn hoeveel mensen die artikelen kopieren, in de hoop traffic aan te trekken. Veel mensen willen niet hun eigen artikelen schrijven en dat is waar jij je slag kan slaan. Let wel op dat je een wat populairdere topic kiest hiervoor zodat die meer gedownload wordt. Als je schrijft over "pre-krijt stenen formaties" dan zal je waarschijnlijk niet veel downloads krijgen ;)

Alweer een note: De sites die jouw artikelen stelen zullen niet geindexed worden in Google dus je hoeft geen zorgen te maken dat je gestraft wordt voor andermans werk. Vooral omdat ze te lui zijn om iets te veranderen, zal het gezien worden als duplicate content. Terwijl de competitie bezig is met jouw werk te kopieren, produceer jij uniek content - zij worden niet geindexed met jouw artikelen en jij wel. Je competitie helpt je eigelijk door jouw backlinks te geven terwijl hun pagina's worden down ranked voor kopieren. Stel dit eens voor: een niche met maar 10 competitors, waarvan jij er 1 bent met je blog. Jouw blog gebruikt unieke content and jij geeft de andere 9 websites de duplicate content optie met jouw embedded backlink erin.
Wat Google ziet? Ze bots zullen jouw op de top boven hun plaatsen simpelweg omdat jij de links van hun krijgt en dus meer autoritair bent.

Natuurlijk zal je nooit van alle andere webmasters een link naar jouw krijgen, maar zeker 99% van de competitie bij elke keyword wordt duplicate content gebruikt - gewoon massaal. En maar 1% unieke content. Misschien uit een miljoen competitors zijn er maar een handjevol die vechten om de eerste plaats en pagina van Google. Blijf bij mij en ik zal je laten zien hoe.

Dit is genoeg voor mij voor vandaag, mijn handen worden moe :)

Kom later eens terug voor les 3 van Geld Verdienen met Bloggen

(let op hoe ik die keyword er nog even tussenstop op het laatst en bold maak)

Cheers,

Husky

Je kan de rest van de lessen hier vinden;


Geld Verdienen met Bloggen - Les 1



Geld Verdienen met Bloggen - Les 3

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi, thnx voor je leuke artikelen.
Ik stuit alleen op een probleempje bij Goarticles.com
Die vindt nederlandse teksten niet zo leuk en wil hem in het engels voordat ie wordt gepubliceerd.
Hoe los ik dit op?
Groetjes,
Bianca

Unknown zei

Hey,
eerst en vooral al bedankt voor de gratis 'cursus'!

Als ik bij goarticles mijn artikel ingeef geeft hij een error dat het niet in het Engels is. Heeft het wel nut om het dan helemaal te gaan vertalen?

Een reactie posten

Contact informatie

Heb je vragen over de content op de pagina of de hele blog?
Om contact met me op te nemen kun je een email sturen naar Grizzly en ik zal proberen die zo spoedig mogelijk te antwoorden.